• Suomenlinna-kilpailu
  • Suomenlinna-kilpailu
  • Suomenlinna-kilpailu
  • Suomenlinna-kilpailu

Suomenlinna-kilpailu

Helsinki

2016, 2017

Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren täydennysrakentamisen arkkitehtuurikilpailu 2017, nimimerkki KIVI-PAPERI-SAKSET, palkittu ehdotus (lunastus).

Kilpailutyön selostus:

”Suomenlinnan maisemassa rantojen suulit ja parakit ovat oma kiinnostava kerrostumansa. Kilpailuehdotus on tämän solakan ja rantaan nähden kohtisuoraan sijoittuvan rakennustyypin sovellutus.

Rakennusten runko tehdään puisista CLT-laatoista. Luja putkimainen konstruktio on edullinen toteuttaa esivalmisteisena ja helppo perustaa terästolppien varaan. Puurakenteet ovat suojassa auringolta, merituulilta ja sateelta sinkkipellistä tehdyn hupun alla. Rakennuksissa on vesikaton ja yläpohjan väliin jäävä, ulos tuulettuva ylätila ja alta tuulettuva alapohja. Seinät ovat 270 mm ristiinlaminoitua massiivipuuta, ylä- ja alapohjissa on kantavan 120 mm:n laatan lisäksi lämmöneristys puhallusvillasta. Näillä ratkaisuilla, yhdistettynä painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja maalämmöllä tuotettuun lattialämmitykseen, varmistetaan hyvä sisäilman laatu kestävän kehityksen mukaisesti.

Asunnot ovat yhdessä tasossa ja esteettömiä. Olohuoneiden lasikulmat ja rakennusten päät avautuvat maisemaan veden yli Pikku-Mustalle. Asuntojen eteen istutetut syreeniryhmät rajaavat sisäänkäyntipihoille omat reviirit. Talojen välissä on sisäkulmia, joissa on tuuliselta meri-ilmastolta suojaisia paikkoja ulkona oleskeluun. Koska rantaa ei suljeta yksityisalueeksi, toimivat talojen päätyterassit ulkotilana, jonne ulkopuolisilla ei ole pääsyä. Rannan puoleiset päätyterassit voidaan joustavasti muuntaa myös vaikka verstaaksi tai kesähuoneeksi. Eteläpäässä ulkokuistit ovat muunnettavissa esim. kasvihuoneeksi. Yleisen saunan uimapolku sijoittuu kahden rakennuksen väliin jäävälle kujalle.

Pääasiallinen julkisivumateriaali on konesaumattu sinkkipelti. Se vanhenee kauniisti ja kestää vaativia sääolosuhteita menettämättä teknisiä ja esteettisiä ominaisuuksiaan. Pääsisäänkäynnit sekä päätykuistien sisäpinnat ovat keittomaalilla käsiteltyä puuta. Isot lasipinnat sijoittuvat talojen väleihin siten, että ne kätkeytyvät kaukaa katsottuna kasvillisuuden taakse.”